Se sprašujete, kaj sploh je sistemski varnostni pregled omrežja? Živimo v tehnološki dobi, ko si enostavno ne moremo več predstavljati življenja in dela brez pomoči sodobne tehnologije.

varnostni pregled omrežja

Velik del tega se nanaša na računalniško tehnologijo, ki postaja iz leta v leto bolj kompleksna, pomembna in potrebna.

Ker pa v ta del vsekakor štejemo tudi svetovni splet in povezljivost naših računalniških komponent ter programov, se moramo zavedati, da je v tem primeru varnost vsekakor na prvem mestu. Del popolne varnosti na tem področju nam zagotavlja prav varnostni pregled omrežja.

Kako se opravi varnostni pregled omrežja?

V našem podjetju smo specializirani za tovrstne varnostne preglede in smo na ta način pomagali že številnim podjetjem, ki se morajo pri svojem delu zanašati na računalniško tehnologijo. Generalno gledano naš sistemski varnostni pregled omrežja poteka v dveh večjih korakih.

 1. Zunanji varnostni pregled omrežja (preko spleta)
  V tem primeru bomo morebitno ranljivost vašega omrežja preverili na načine, kot bi se ga lotili spletni nepridipravi oziroma zunanji napadalci.
 2. Notranji varnostni pregled omrežja
  Pri notranjem varnostnem pregledu omrežja pa se bomo tega lotili tako, da bomo poustvarili situacijo, v kateri bi bil napadalec na omrežje vaš zaposleni oziroma oseba, ki ima neposreden dostop do naprave v omrežju.

Sledi tolmačenje varnostnega pregleda omrežja

Skozi tovrstno testiranje in varnostni pregled omrežja pridobimo podatke o samih strežnikih, aplikacijah in storitvah, ki jih naročnik pregleda uporablja. Na ta način nato ugotovimo njihove ranljivosti oz. varnostne pomanjkljivosti sistema.

Prav tako pa s pregledom pridobimo tudi informacije o tem, do česa lahko nepooblaščena oseba dostopa preko spletne povezave in na ta način seveda škoduje podjetju na različne načine. Vsekakor vas bo nadvse zanimalo, katere so tiste ranljivosti v notranjem omrežju podjetja, ki bi vas lahko spravile v težave.

Varnostni pregled omrežja ne bo vplival na vaše delo

Če ste morda pomislili, da bo vaše poslovanje zaradi varnostnega pregleda omrežja ta čas oteženo ali celo onemogočeno, vas lahko pomirimo. Celotno testiranje bo potekalo na način, da nikakor ne bo imelo vpliva na delovanje podjetja, zaposleni pa verjetno ne bodo niti opazili, da se kar koli dogaja.

Sam postopek se prične z definicijo obsega varnostnega pregleda. Pri tej najprej določimo, katere naprave in storitve se bodo testirale, nato pa se prične z dejanskim pregledom. Naročniku varnostnega pregleda omrežja in njegovim zaposlenim med samim testiranjem ni potrebno sodelovati.

Po končanem pregledu svoje ugotovitve zberemo v varnostno poročilo – najbolj obsežen je tehnološki del poročila, ki vsebuje tudi naša priporočila, kako napake odpraviti, pripravimo pa tudi povzetek za vodstvo podjetja.

Vašega informacijskega sistema ne bomo ogrožali

Pri svojem delovanju ne uporabljamo nedovoljenih metod oz. metod, ki bi lahko kakor koli vplivale na hitrost delovanja informacijskega sistema (npr. DDOS napadi). V času poteka varnostnega pregleda vašega informacijskega sistema ne bomo dodatno obremenjevali, kar pomeni, da bodo vaši poslovni procesi tekli nemoteno.

Dodana vrednost za naročnika:

 • Identifikacija strežnikov, aplikacij in storitev, ki so dostopne preko spleta.
 • Identifikacija varnostnih pomanjkljivosti v notranjem omrežju podjetja, katere bi lahko izkoristil notranji ali zunanji napadalec, ki bi pridobil dostop do notranjega omrežja.
 • Izdelano poročilo z odkritimi varnostnimi pomanjkljivostmi in nasveti za njihovo odpravo.

Za koga je primeren takšen test?

 • Za podjetja, ki so pred kratkim nadgrajevala ali spreminjala svoj informacijski sistem. Ob spremembah se lahko hitro pojavijo nove varnostne luknje, ki jih je potrebno zaščititi.
 • Za podjetja, ki varnostnega testa še niso izvajala. Kljub temu, da vsi informatiki skrbijo za varnost, se ob rasti podjetja in kompleksnosti sistema pojavljajo nove varnostne pomanjkljivosti, ki jih je enostavno prezreti ob obilici vsakodnevnega dela.